Суббота, 14.06.2025, 07:32
Мадонна



Про Мадонну
Главная » Статьи » Интересные факты

НАСТОЙКИ І НАЛИВКИ
У XV ст. в Україні з'являється «гаряче вино» — горілка. З її появою почалося виготовлення і різних настойок та наливок, які відзначалися витонченим смаком і чудовими кольорами.

Варенуха (варена, варьоха) — безалкогольний або слабоалкогольний напій. Готували узвар із сушених слив і груш, настоювали ніч, щоб був насичений, проціджували, додавали червоний гострий перець, м'яту, материнку, чебрець і по можливості заморські прянощі — гвоздику, корицю, запашний перець. Додавали меду і парили у печі, подавали гарячою або холодною. Доливали при можливості трохи горілки. У XIX ст. горілки вживали мало, і варенуха успішно заміняла її. У великій пошані була варенуха у запорозьких козаків. Частування нею вважалося проявом дружби й поваги до дорогого гостя.

Запіканка (запікана) — горілка, настояна на корінні, травах, прянощах. Горловину горщика з цією сумішшю заліплювали тістом і ставили у теплу піч. Робили запіканку на бодяні, анісі, калгані і на ягодах калини, терну, малини, з перцем та іншими прянощами. Пильонка (паленка) — запіканка на ягодах з прянощами, яку потім ще довго настоювали.

Старка — міцна витримана горілка, настояна на дубовій корі, чебреці, м'яті, ромашці, деревію тощо. Вважалася лікувальним напоєм.

Полинівка — горілка, настояна на вишнях, сливах, смородині, терені, суницях, яку ставили у тепло для бродіння. Вона була міцнішою за наливку. Дуже популярною була настойка на червоному гострому перці у стручках. Робили полинівку і на цілющих травах — звіробою, материнці, шавлії, деревію. Гоголівська Пульхерія Іванівна так хвалилася своїми настойками: «Ось це...— горілка, настояна на деревії і шавлії. Якщо в кого болять лопатки чи поперек, то дуже помагає. Ось це на золототисячнику: якщо у вухах дзвенить і по обличчю лишаї спричиняються, то дуже помагає».

Наливка — слабоалкогольний напій із спілих ягід — вишень, смородини, малини, агрусу, слив, терену, чорниць, ожини і невеликої кількості цукру. Сік ягід переброджував укував у теплому світлому місці, наливку зливали, а ягоди використовували для пирогів або для приготування мусельцю. Наливки називалися за назвою ягід — «вишнівка», «малинівка». Наливки берегли до важливої оказії — на родини, хрестини, весілля тощо.

Рецепти українських горячкових напоїв дивиться тут
Категория: Интересные факты | Добавил: Dryid (14.11.2014)
Просмотров: 645
www.modonna.ucoz.ru © 2025 | Бесплатный хостинг uCoz